扫描二维码
更快捷的查
询招生信息

入学考试 《高中英语》

时间:12-11-19 栏目:四川大学网络教育, 最新资讯, 资料专区 作者:zhangke 留言:0 点击: 3,680 次

?

?

入学考试

《高中英语》(高中起点专科)复习资料

本资料以《全国各类成人高等高校招生复习考试大纲》为指导,以《全国各类成人高考复习指导丛书—高中起点专科、本科》系列教材中的《英语》(第12版)(梁志大主编高等教育出版社2007年1月印刷出版的)为参考而编写。

?????? 考生在学习本资料时,应该在正确理解和全面掌握《全国各类成人高等高校招生复习考试大纲》所要求的各种英语语言知识点和技能前提下,举一反三,反复练习,这样才能万无一失,在考试中考出好成绩。

?

重点复习内容以及考试要求

?

第一部分:语音部分

考试要求

?????? 语音知识考查包括5个小题,每小题1分,共5分;考试的题型为选择题,即每小题列出四个单词,每个单词中均有划线标明的一个字母或字母组合,要求考生辨别出划线部分的读音,并最后读出那个读音有别于组内其他划线部分读音的单词。

?

复习内容

重点掌握元音字母的开音节、闭音节;元音字母在重读音节与非重读音节中的读音;元音字母组合的读音;-r音节和-re音节的读音;辅音字母及辅音字母组合的读音规则。

1. 开音节是以元音字母结尾的音节; 如: she, no, me, see…;

或者是以辅音字母( r除外)+一个元音字母+一个不发音的E字母结尾的音节; 如:make, take, administrate…

闭音节是包含有一个元音字母的一个或几个辅音字母( r除外)组成的音节: 如: be/gin, for/get, sit, pro/fit, wall, ten/nis…

 

2.元音字母在重读音节中的读音如下表:

?元音字母 字母读音 在重读开音节中读音 在重读闭音节中读音
? A a ?[ei] [ei]? face, make, wave [?] ?bag, sad
? E e ?[i:] [i:] ?he, be [e]? let, net, get, set
? I i ?[ai] [ai]? like [i]?? sit, tip,
O o [?u] [?u] ?no, go, so [?]? hot, lot
? U u ?[ju:] [ju:]? tune [Λ]? cup, bus

?

第二部分:词汇与语法知识部分

考试要求

??????? 词汇与语法知识大题的考查形式为选择题,每小题都是一个留有空白的不完整的英语句子,要求考生在小题下面的四个选项中,选出可以填入句中空白处的正确的或最佳的一项。本小题共15个小题,每小题2分,共计30分。

?

复习内容

一、词汇:结合参考用书掌握有关词的搭配。常用短语以及构词的相关知识;

二、语法知识:

(一)名词名词的数以及名词所有格

名词是用来表示人、事物、地点以及抽象事物的名称的词。

  1. 可数名词:可以用数目来计算的名词叫可数名词。可数名词一般有单数和复数两种形式。

(1)规则名词的复数形式:一般在名词后加-(e)s;

(2)不规则的:常用改变元音字母或词尾加-en等方法构成;

(3)有些名词单复数形式相同;

2. 不可数名词:一般无法用数目来计算的名词叫不可数名词。不可数名词一般没有复数形式,并且不能用不定冠词a(n)或数词one修饰。但可以借用量词如piece, bottle, cup, drop, glass, loaf, pack等来表示其量的概念。

3. 名词的所有格:’s属格和of属格

(1)’s属格:在名词后面加“’s”或者“’”;主要用于表示有生命者的名词;

(2)of属格:主要用于表示无生命者的名词和表示低等动物的名词。

(二)冠词不定冠词与定冠词的基本用法

冠词是一种虚词,不能独立使用,用在名词前面,说明名词是特指还是泛指。冠词分不定冠词和定冠词。

1.不定冠词(a / an):表示“一”、“某一”概念,用于可数名词单数形式前。a用在辅音(不一定是辅音字母)开头的单词前,an用在元音(不一定是元音字母)开头的单词前。

2.定冠词(the):

(1)特指某(些)人或某(些)事物;

(2)通常用来指说话双方都知道的或上文中已提到过的人或事物;

(3)特指世界上独一无二的事物;

(4)用于演奏的乐器名称前面。

3.不用冠词的情况:

(1)名词前已有this, that, my, your, some, any, no等代词作定语时;

(2)在星期、月份、季节或节假日等名词前;

(3)在三餐饭和球类运动的名称的名词前。

 

(三)代词人称代词和物主代词的基本用法;不定代词的基本用法

1.人称代词

?

单数

复数

主格

宾格

主格

宾格

第一人称

I

me

we

us

第二人称

you

you

you

your

第三人称

男性

he

him

they

them

女性

she

her

物体或中性

it

it

2.物主代词

?

形容词性

名词性

单数

?

第一人称

my

mine

第二人称

your

yours

第三人称

his

his

her

hers

its

/

复数

第一人称

our

ours

第二人称

your

yours

第三人称

their

theirs

3.? 不定代词

(1)

?

表示肯定

表示否定

表示“都”

表示“单个”

表示两者

both

either “任何一个”

neither “两个都不”

表示三者以上

all

any

none “全部都不“

(2)

?

表示“没多少,很少”(否定意义)

表示“有一些,有几个”(肯定意义)

用于可数名词

few

a few

用于不可数名词

little

a little

(四)数词基数词和序数词。

1. 百、千、万、百万、千万这样的数,一般只能用单数,如 five hundred, ten million;如果要用复数,则只能与of结构连用,并且前面不能再有基数词,如 thousands of, billions of。

2. “in one’s +基数词的复数形式”可用来表示人的岁数或年代。

?

(五)形容词与副词形容词和副词的基本用法,形容词和副词比较级与最高级的构成以及其基本应用。

1. 形容词表示人或事物的特征,在句中可用作定语、表语、宾语补足语等;副词表示行为或性质的特征,在句中用作各种状语、修饰语等。

2. 比较级和最高级的构成形式

(1)绝大多数单音节词和部分特殊的双音节词后加-er构成比较级,加-est构成最高级。

(2)大部分双音节词和所有的多音节词,前面加more构成比较级,加the most 构成最高级。

(3)不规则形式:

good/well—better—best; bad—worse —worst;

little—less—least; many/much—more—most

3. 形容词和副词比较等级的应用

(1)比较级 + than

(2)最高级 + of + 所属范围

(3)(twice/ three times) as…as…(注意,在上述结构中一定要用原级)。

(六)动词的时态

英语的时态就是用动词不同的形态来表达不同时间发生的动作或存在的状态。

1.一般现在时:形式为动词原形或动词后面加-s/-es(第三人称单数)。通常表示客观事实或真理;或表示经常发生的、习惯性的动作或存在的状态。

e.g. I go to work by subway every morning. 我每天早上乘地铁上班。(表示习惯性的动作)

The earth goes round the sun. 地球围绕太阳转。(表示客观事实)

2.一般过去时:形式为动词后面加-ed. 表示过去时间所发生的动作或存在的状态,常与yesterday, yesterday afternoon, last year, in 2005, ago等表示过去的时间状语连用;或表示过去某一段时间一直持续或反复发生的动作。

e.g. We began to learn English five years ago. 我们五年前开始学英语。

3. 一般将来时:形式为will / shall+动词原形 或 be going to+动词原形,表示在未来某个时间将要发生的动作或存在的状态,常与表示将来的时间状语连用,如tomorrow, the day after tomorrow, next week, next year等。

e.g. He will be eighteen next year. 明年他就18岁了。

4.现在进行时:形式为is/am/are+ 现在分词,表示此时此刻或现阶段正在进行的动作。

e.g. Don’t make so much noise. We are working. 不要那么吵闹,我们在工作。

5.过去进行时:形式为 was/were + 现在分词,表示过去某个时刻正在进行的动作。

e.g. We were having a football match from four to five yesterday afternoon. 昨天下午四至五时我们在进行足球比赛。

6. 现在完成时:形式为have/has+过去分词,表示从过去发生的某一动作对现在造成的影响或结果;或表示过去已经开始,持续到现在的动作或状态,往往和表示一段时间的状语连用。

e.g. We have studied English for five years. 我们已学了五年英语。(表示过去动作持续到现在)

He has gone toBeijing. 他到北京了。(表示过去动作对现在的结果)

7. 过去完成时:形式为had+过去分词,表示在过去某一时间或动作之前已经发生或完成了的动作。

e.g. We had got to the station before seven o’clock. 七点以前我们到达了车站。

?

(七)动词的语态

语态是动词的一种形式,用来表示主语和谓语之间的关系。英语动词有两种语态,即主动语态和被动语态。主动语态表示主语是动作的执行者,被动语态表示主语是动作的承受者。

被动语态的构成:助动词be+及物动词的过去分词。助动词be有人称、数和时态的变化。

e.g. We hold our group meeting once a week. 我们每周开一次小组会。(主动语态)

?? Our group meeting is held once a week. 我们的小组会每周开一次。(被动语态)

?

(八)情态动词

情态动词表示说话人对某一动作或状态的态度,认为“可能”、“应该”、“必要”等等。情态动词本身有一定的意义,但是不能单独作谓语,必须和动词原形一起连用。情态动词无人称变化。常用的情态动词有must,can / could,need,shall / should,will / would,may / might等。

1. can / could

(1)表能力,意为“能”、“会”、“能够”,指体力或物的内在能量,或指因知识与技能而具有的能力。

(2)表示推测,常用于否定句和疑问句中。

2. may / might

(1)表示许可或征求对方的许可,意为“可以”。否定式常用 must not (mustn't) ,表示“不可以”、“不许”。

(2)表示推测,通常只用于陈述句。

3. must

(1)表义务,意为“必须”。其否定回答要用 needn't 或 don't have to,意为“不必”;mustn't 意为“禁止”、“不许”。

(2)表推测,用于肯定句中,暗含说话人有很大的把握性。表推测时,must 的把握性最大,may 次之,might 的把握性最小。 must, may, might 之后加动词完成式表示对过去的推测。

4. need既可用作情态动词,又可用作实义动词。作情态动词时,没有人称和数的变化,后接动词原形;作实义动词时,有人称和数的变化,后接带to的不定式。表示“需要”、“必要”。

5. will /would

(1)will 可用作助动词,构成将来时。

(2)will 用于各种人称,表示“意志”、“决心”、“允诺”,也可以用于条件句中表示意愿。(3)would表示过去的意愿或人物过去的特点或习惯。

6. shall / should

(1)表示说话人的意愿或意图。用于第一人称时,意思和 will 基本相同。

(2)should 后加完成式表示本该做而没做的动作。

(九)非谓语动词

在英语中,不作句子谓语,而具有除谓语外其他语法功能的动词,叫做非谓语动词。非谓语动词包括动词:不定式(to+动词原形)、动名词(动词原形加词尾-ing)、现在分词(动词原形加词尾-ing)、过去分词(动词原形加词尾-ed)。

1.动词不定式和动名词可作主语。(在“It is+名词+动词不定式/动名词”这个句型中,如果名词为no use / no good / no need时,只能用动名词形式)

2.动词不定式和动名词可作宾语

(1)有些及物动词只能用不定式作宾语,如:hope,want,wish,decide,manage等;

(2)有些及物动词只能用动名词作宾语,如:finish, avoid, enjoy, mind, insist on 等;

(3)有的及物动词既可用不定式,也可用动名词,但其意义有所不同。如:remember, forget,? regret, stop… ,前者表示非谓语动词中的动作还没有做,后者表示非谓语动词中的动作已经做了。

3.动词不定式和分词作补足语。

(1)一些表示感官词或使役动词,如see, hear, have, make, let等后面用不带to的不定式

宾补。

(2)不定式做宾语补足语,表示动作发生了(即动作的全部过程结束了);现在分词作宾补,

表动作正在发生(即处于发生的过程中);过去分词作补足语,它与被补足的词之间是被动关系。

4.非谓语动词作状语:现在分词表示的动作和句子的主语之间是主动关系,过去分词表示的动作和句子的主语间是被动关系

5非谓语动词的否定结构是在它们前面加not来构成。

(十)介词

介词一般用于名词与代词(或相当于名词的其他此类、短语或从句)前,表示该词与句子其他成分的关系。常用介词有about, at, on, in, by, for, from, to, with, without, against等。

(十一)句子

  1. 1.?????? 简单句
  2. 2.?????? 陈述句
  3. 疑问句(一般疑问句,特殊疑问句、反意疑问句以及选择疑问句)

反意疑问句:由两部分组成,前一部分是对事物的陈述,后一部分是简短的提问。如果前一部分用肯定形式,后一部分一般用否定形式;前一部分用否定形式,后一部分就用肯定形式。两部分的人称和时态要一致。

e.g. She is doing some washing, isn’t she?

?? You don’t go to your factory on Sundays, do you?

  1. 4.?????? 祈使句
  2. 5.?????? 感叹句

?

(十二)主谓一致

主谓一致就是谓语动词必须在数和人称上与主语取得一致。

1. 由and连接两个或两个以上的并列主语时(指的是两个或两个以上不同的人或事物)谓语动词用复数。

2. 作主语的名词后面有as well as, with, together with等引导的短语时,谓语动词的数由作主语的名词决定。

3. 以-ics或-s结尾的学科名词(mathematics, maths, physics, politics, news等)作主语,谓语动词用单数。

4. 由数词+表示重量、里程、时间、金钱等的名词复数作主语,是当作一个整体看待的,后面用动词单数。

 

(十三)倒装语序

英语句子通常有两种语序:一种是主语放在谓语的前面,叫做自然语序;一种是把谓语放在主语的前面,叫做倒装语序。倒装分为完全倒装(即将主语和谓语完全颠倒过来)和部分倒装(即将谓语的一部分如助动词或者情态动词移至主语之前)。

需要用倒装的句型:

(1)So,neither,nor 等副词放在句首时,表示前面所说的情况(或否定的内容)也适用于另一人(或物),其句型是:so /neither/nor+be/have/助动词或情态动词+主语;

e.g. He is a bus-driver. So is his father. 他是公共汽车司机,他父亲也是。

(2)地点、时间副词(here, there, out, in, now, then)放在句首时,需要倒装(常使用完全倒装);

e.g. Now comes your turn. 现在轮到你了。

(3)否定词或含否定意义的副词、连词或词组放在句首,需要倒装。如:never,seldom,little,no,hardly,scarcely,few,under/in no circumstances,in no case,by no means等。

e.g. Hardly had I reached the bus stop when the bus started. 我一到车站,公共汽车就开动了。

 

(十四)复合句

1. 名词从句

在句中起名词作用的从句称为名词从句,可以在句中作主语、宾语或介词宾语、表语、同位语等,分别称主语从句,宾语从句,表语从句,同位语从句。名词性从句通常由连词that, whether/if,连接代词who, what, which等以及连接副词when, where, how, why等引导。

(1)that引导的名词从句:that无任何语义,不做句子成分,仅起连接主、从句的作用。

(2)whether / if 引导的名词性从句:whether / if表示“是否”的意思。

(3)连词代词或连接副词引导的名词从句:连接代词或连接副词有一定意义,并且在名词从句种会充当某种句子成分。如连接代词一般在从句中会作主语、宾语或定语;连接副词在从句中一般作时间状语、地点状语等

 

2. 定语从句

(1)在句子中作定语的从句称为定语从句。定语从句通常位于它所修饰的名词或代词之后,这种名词或代词称为先行词。引导定语从句的词语称为关联词

(2)关联词在定语从句中充当一定成分,可用作主语、宾语(包括作为介词的宾语)和状语等(其中作宾语并且前面没有介词时可省略相应的关联词)。常见的有which, that。which ─ 前面的先行词指物,作主语或宾语;that ─ 前面的先行词指人或指物,作主语或宾语

 

3. 状语从句

用作状语的从句称为状语从句。它主要用于修饰句子中的谓语动词,从各个方面来修饰、说明谓语动词发生时的各种情况。常见的状语从句有九种之多。状语从句由从属连词引导,不同的从属连词引出不同的状语从句。

1)时间状语从句:常见的表示时间的从属连词有:when(当…时候)while(当…时候), as(正当…时), before(在…以前), since(自…以来), until / till(直到…)

2地点状语从句:从属连词有:where,wherever等等。

3原因状语从句:从属连词有:because, as等

4)条件状语从句:从属连词通常有:if, unless, once, as/so long as (只要), in case (以防), provided (that)(倘若), on condition that(如果)等。条件状语从句中表示将来要用一般现在时态。

5)目的状语从句:从属连词有:so(使得), that(以便), so that(为了,使得), in order that(以便), for fear that(唯恐,以免), lest(以免,以防)等。

6)结果状语从句:常由 so that, so...that, such...that 等连接词引导。

7)比较状语从句:从属连词主要有:than, as...as, not so/as...as, “the + 比较级, the + 比较级”(越……,越……)等。

8)方式状语从句:从属连词有 as(正如), as if/though(似乎,好像)等。

9)让步状语从句:常由 though, although, even if/though(即使), however (不管怎样), whatever(无论什么), no matter how/who...(不管……)等连接。

第三部分:完型填空

考试要求

完型填空的题型为选择题。考试形式为向考生提供一篇约200个单词左右的短文,留出其中15个空白,文后为每个空白给出四个选项。要求考生在通读全文领会大意的基础上,根据已经掌握的词汇、语法知识并结合自己的常识进行分析判断,从四个选择项中选出最佳选项,使全篇成为内容连贯,没有语法错误的通顺文章。本大题共编拟15个小题,每小题1分,满分15分。

复习内容

在通读全文、掌握大意的基础上,依次对每空的选择项进行分析,可按意义分析、语法分析、逻辑分析三个层面分别进行。

意义分析,即根据整篇文章的大意以及脉络,看人物、时间、地点、原因、状态、程度、数量、动作等,哪一个选项符合该小题意义的要求,这通常涉及到名词、代词、副词、形容词、数词、动词等,重点解决“内容连贯”的问题。

语法分析,即在意义上确定后,立即进行语法分析,迅速排除不符合语法要求的选项。在语法分析时,思考最多的是动词(时态、语态及非谓语动词)、名词(可数与不可数、单复数、所有格)、代词(人称代词性、数、格及其他类代词)、形容词与副词(词类、构成及比较等级)以及冠词、数词、介词、连词等。固定搭配、习惯用语等,也都在考查之列。语法分析是要在“内容连贯”的基础上做到短文语法无误。

逻辑分析,即在意义分析、语法分析的同时,还要根据上下文的逻辑关系,判断一下所选定的选择项是否在逻辑上的错误,以确保全文通顺,答案准确。

第四部分:阅读理解

考试要求

阅读理解题的题型为选择题。本部分要求考生能通过阅读掌握每篇短文的主旨大意、主要事实、有关细节以及上下文的逻辑关系等;既能看懂短文的字面意思,又能推论出短文的隐含意思;既能回答就文章局部细节提出的问题,又能回答有关文章总体内容的问题。本大题向考生提供4篇文章,每篇文章后面设置4个小题,共16个小题,每个小题2.5分,共计40分。

复习内容

1. 根据考试要求,阅读理解题目的设计大体分为以下四档:

第一档是最表层题,题目比较简单。考生从短文的字面及数字、时间、地点、人名上就可以直接找到现成的答案。

?????? 第二档是表层题,题目仍然简单。只是考生要对照短文,对其内容作一些推算、转换、比较,然后才能找出正确答案。像猜测词义、寻找细节与事实的题,都属于此档题。

第三档为浅深层题,考生需要对文章的某些细节、事实以及观点进行分析、综合、判断,最后确认最佳答案。此档题在整个阅读理解中占分比例最大。挖出隐含意思,找出主旨大意,作一般性推断,都属于这个范围。命题方式:

According to the passage, which of the following is (NOT) true? 通过文章可以得出,下面哪项是(不)正确的?

One could conclude from the passage that…??????? 从文章可以得出什么结论?

第四档为深层题,此类难度最大,考生应对文章内容理解准确,进而对作者的态度以及文章情节的发展作出正确的判断。比如选择标题,隐含性推理都属于这一档题。命题方式常有:

What’s the author’s attitude towards…?? ?? 作者对……是什么看法或态度?

The best title for this passage is ______.??? 这篇文章最佳的标题是

2.解题思路

第一步:掠读全文。即快速浏览全文,抓住文章话题,找出主旨大意;

第二步:解题题目。在浏览全文的基础上,依次将题目读一遍。读题时,遇到细节题,则根据记忆,迅速对选项作出选择;如遇到其他题型,则可留到后面,分别通过跳读与细读来解决。

第三步:跳读语句。根据题目要求,对文章的有关细节、事实再进行“扫描”,同时经过分析、综合,对词义题或正误判断题的问题作出判断;

第四步:细读片段。这是用于解决如推理题、主旨题这类题型的一种阅读技巧。对于这种题型,要逐字逐句的精读有关语段,把握上下文的逻辑关系,排除干扰选项的干扰,理清脉络。

第五部分:书面表达

考试要求

书面表达的题型为写作形式。本部分需要学生了解掌握记叙文、说明文、议论文和应用文体裁的写作方法和相应的格式,要求考生根据所给情景,用英语写一篇100个单词左右的短文。情景包括目的、对象、时间、地点、内容等。提供情景的方式有图画、图片、提纲等。本大题向考生提供1篇文章,共计10分。

 

(一)记叙文

记叙文通常要求描写一段经历、一件事或者描写个人情感、观感等。记叙文包括六大要素:时间、地点、人物、事件、原因、结果。这种作文经常用的是时间顺序法,即按照事情发展的先后顺序进行讲述。在写记叙文的时候注意以下几点:

1.在记叙文的开头应该交代时间、地点和人物;事件和原因放在文章中叙述,结果要在文章结尾交代;

2.可以用第一人称,也可以用第三人称;

3.要特别注意叙述的时间着眼点。叙述过去的人和事要以过去时为基点;叙述现在的人和事要以现在时为基点。

4.可适当使用一些表示事件发生的先后顺序的词语,是讲述更有条理性。如first“第一”,second“第二”,third“第三”,then“然后”,finally“最后”,consequently“结果”,at last“最后”,in the morning / afternoon / evening“在早上/ 下午/晚上”,last week / month“上个星期/月”,yesterday / today / tomorrow“昨天/今天/明天”等。

 

(二)说明文

说明文介绍事物(性质、特点、过程等)或人物(情况、简历、特征等)、解释事理(概念、原理、现象等)。主要有事物说明文和事理说明文。写说明文应该注意以下几点:

1.抓住事物特点即本质特征,从而使读者获得全面、深刻的认识。

2.安排说明顺序。说明文常用的结构安排有下列三种:时间顺序;空间顺序;逻辑顺序。

3.讲究说明方法。写好事物说明文,不仅要抓住特征,注意条理,而且要巧妙运用说明方法,像举例子、作比较、分类别、列数字、打比方等。可适当用一些词汇来表明句与句之间的逻辑关系。如first, second, third等表示分类,on the one hand“一方面”,on the other hand“另一方面”,but“但是”等表示对比和对照;for example / for instance“例如”表示举例说明。

4.说明文通常以一般现在时为基点,涉及到过去才用过去时态,提到将来才用将来时。

?

(三)议论文

议论文是针对某一观点阐述自己的看法,并且通过摆事实,将道理说明自己看法的依据是什么。写作中应注意以下几点:

1.议论文要求论点明确,论据充分有力;

2.论证严密,采用的方法有因果法、举例法、比较法等;

3.议论文短文篇章的组成:一般是Introduction -- Body – Conclusion三段式文章,即于第一段中引出话题,从而提出主题,中间用一段到两段的篇幅采用举例、列举或比较的方式论证或说明自己的观点,于结论处重述主题、或归纳总结照应首段,或提出问题的解决方式等。

 

(四)应用文

1. 书信:分为感谢信、邀请信、求职信、安排信以及祝贺信等。

A.信件的格式:

?????????????????????????????????????????????? April 3, 2006

 

Dear XX,?????????????????? 称呼

…………………………………………………………………………………………………

Best wishes!

 

结束语????????????????? Sincerely yours,

署名????????????????? XX

 

 

 

B. 注意的几个问题:

(1)日期写在右上角,年份必须是放在最后;

(2)称呼应与左边线对齐,后面的标点一定是用逗号;

(3)结束语Yours Sincerely, Sincerely yours, Yours Faithfully, Faithfully yours, Yours Truly, Truly yours,第一个字母要大写,结束语后要用逗号;

(4) 署名一般低于结束语一两行,从信纸中间偏右的地方开始.

 

2.通知:分为口头通知和书面通知两种。无论是哪一种,多开门见山,直奔主题,简单明了,且时间、地点、内容、要求等要表达得准确无误。

?????? 书面通知的格式为标题(如NOTICE)每个字母都大写以便醒目;发布单位通常放在正文后面的右下方,也可以放在标题上面;发布日期通常放在正文后面的左下方。

?

3. 日记:

日记格式为左上角写具体日期,星期几,右上角写天气情况。正文遵循一般文章的形式。多用一般过去时态。

 

4解题思路:

1. 认真审题。切实弄清楚写作体裁,主要内容以及写作要求等;

2. 列出要点。根据所给情景,确定要点;

3. 组句成文。按照要点,先用自己熟悉的表达方式逐一写出句子,同时注意句子之间的逻辑关系,在句子之间加上恰当的连接成分,以使各句连起来结构紧凑,成为一个有机的整体;

3. 仔细检查。细心通读自己所写的短文。通读时,结合对照自己所列要点,看是否有遗漏,并再次细读一下题目,看自己所写的短文是否满足了说明、图画(或图表、提纲)等所提供的“已知条件”。同时要注意检查文章的格式是否正确、内容是否完整、表达是否得体、书写以及长度是否符合要求。

考试形式及试卷结构

考试形式:闭卷

考试时间: 90分钟

试卷总分:100分

试卷结构:

一、语音知识(1%×5)(5%)

二、词汇与语法知识 (2%×15 ) (30%)

三、完型填空 (1%×15) (15%)

四、阅读理解(2.5%×16)(40%)

五、书面表达(10%×1)(10%)

?

附三套模拟题:

四川大学网络教育学院入学考试

《高中英语》(高中起点专科)模拟试题(一)

?

一、语音知识(每题1分,共5分)

在下列每组单词中,有一个单词的划线部分与其他单词的划线部分的读音不同。找出这个词,并将正确答案填涂在答题卡上。

1、A:wave???? B:save???? C:have???? D:gave

答案:C

2、A:three???? B:through???? C:those???? D:think

答案:C

3、A:won???? B:none???? C:gone???? D:done

答案:C

4、A:cheer???? B:sandwich???? C:chalk???? D:cheat

答案:B

5、A:coffee???? B:deed???? C:knee???? D:freedom

答案:A

?

二、词汇与语法知识 (每题2分,共30分)

????? 从每小题的四个选项中,选出最佳的一个选项,并将正确答案填涂在答题卡上。

6、I don't hate homework. As a matter of fact, I'm very fond _______ housework, especially cooking.

A:in???? B:of???? C:at???? D:for

答案:B

7、This street is usually quiet, but it will get very busy _______ Sunday mornings.

A:on???? B:in???? C:at???? D:during

答案:A

8、Will you take these to your room and ______ them safe? I'll come and take them soon.

A:set???? B:consider???? C:keep???? D:get

答案:C

9、Bob said he wouldn't go to the party as he was busy, but he went there _______.

A:after all???? B:above all???? C:at all???? D:in all.

答案:A

10、Everything was expensive. I didn't buy _______ fruit, but I got some _______ apples.

A:any; big red???? B:much; big red???? C:any; red big???? D:much; red big

答案:B

11、The problem is _______ we don't have enough time.

A:it???? B:what???? C:that???? D:whether

答案:C

12、When he got to the hall, the meeting ______.

A:had already begun???? B:has already begun???? C:already began???? D:already begin

答案:A

13、That is the fact _______ the government has made the right decision.

A:whether???? B:when???? C:if???? D:that

答案:D

14、The fire finally _______ after the firemen's hard work.

A:went by???? B:went over???? C:went on???? D:went out

答案:D

15、My brother has _______ the present but he won't _______ it and will send it back soon.

A:accepted; receive???? B:received; accept???? C:accepted; accept???? D:received; receive

答案:B

16、As we know that the cat, the dog or the wolf lead an ______ life in winter.

A:activity???? B:action???? C:active???? D:actively

答案:C

17、We trust you; only you can _______ him to give up smoking.

A:suggest???? B:attract???? C:advise???? D:persuade

答案:D

18、Why, you would _______ a good public speaker, I suppose.

A:fall???? B:grow???? C:do???? D:make

答案:D

19、This is _______ fourth time I've ever been here; but I would like to be here _______ fourth time.

A:the, the???? B:a, a???? C:the, a???? D:a, the

答案:C

20、Mr. Zhang isn't here yet. I think he _______ about the meeting.

A:should have forgotten???? B:ought to forget???? C:must have forgotten???? D:may not forget

答案:C

?

三、完型填空 (每题1分,共15分)

通读下面的短文,掌握其大意。然后,从每小题的四个选项中选出可填入相应空白处的最佳选项,并将正确答案填涂在答题卡上。

??? Languages are always changing. The English of today is very different ___21___ that of 500 years ago. In time, some languages become more ___22___ and others less important. ___23___ even die out completely. About 1000 years ago English was a little ___24___ language.

??? If a language has a large ___25___ of speakers, or ___26___ it is very old, there may be difference ___27___ the way it is spoken in different areas. ___28___, the language may have ___29___ dialects. Chinese is a good example of dialect differences. Chinese ___30___ for thousands of years by many millions of ___31___. The differences between the dialects of Chinese are ___32___ great that speakers of Chinese from some parts ofChinacannot understand each other.

??? There are other kinds of dialects. In some languages we find words or expressions and even grammatical forms, which are, used ___33___ by men and others used by women. What's more, each generation ___34___ its own expressions and grandparents and grandchildren may sometimes have difficulty in ___35___ each other.

21、A:of???? B:from???? C:to???? D:for

答案:B

22、A:important???? B:simple???? C:easy???? D:impossible

答案:A

23、A:Anyone???? B:None???? C:Any???? D:Some

答案:D

24、A:known???? B:to know???? C:knowing???? D:knew

答案:A

25、A:amount???? B:deal???? C:number???? D:numbers

答案:C

26、A:if???? B:as???? C:as if???? D:even if

答案:A

27、A:on???? B:in???? C:at???? D:by

答案:B

28、A:However???? B:That is???? C:But???? D:So

答案:B

29、A:few???? B:several???? C:no???? D:little

答案:B

30、A:has been spoken???? B:has spoken???? C:is spoken???? D:have been spoken

答案:A

31、A:speakers???? B:talkers???? C:tellers???? D:writers

答案:A

32、A:very???? B:too???? C:such???? D:so

答案:D

33、A:till???? B:only???? C:neither???? D:either

答案:B

34、A:studies???? B:uses???? C:produces???? D:makes

答案:B

35、A:understand???? B:understood???? C:to understand???? D:understanding

答案:D

 

四、阅读理解(每题2.5分,共40分)

阅读下列短文,然后根据短文的内容从每小题的四个选项中选出最佳的一项,并将正确答案填涂在答题卡上。

Passage 1

George Washington (1732-1799) was born in Virginia, the son of a rich tobacco planter. His grandfather emigrated toAmericafromEngland.Washingtonwas brought up like an English gentleman and, as a young man, served in the British army.

??? When the war broke out between American colonies andEnglandin April 1775, he was elected leader of colonists' army. Under his strong leadership and with French help the colonists defeated the British, and in 1789Washingtonbecame the first president of theU. S. A.

??? It was not an easy task to govern a new country. ButWashington's wisdom and strong character won him great respect. The new capital of theU. S. A.was named Washington D. C. in honor of him.

36、Washington could become the leader of colonists because _______.

A:he was very rich for planting tobacco???? B:he served in the British army for several years

C:he was very strong and clever???? D:the passage doesn't tell us

答案:D

37、The colonists defeated the British at last because _______.

A:American people fought for freedom bravely???? B:Washingtonled the army correctly

C:French helped them???? D:A, B, C are all right

答案:D

38、American people named the new capital Washington D. C. to show that _______.

A:they respected him very much???? B:Washingtonwas clever

C:Washingtonwas strong???? D:he was an important man

答案:A

39、Which of the following is TRUE?

A:Washingtonwas brought up inEngland.

B:Washingtonbecame leader of colonists when he was 48 years old.

C:Washington D. C. is the capital ofU. S. A.

D:Washingtondied at the age of 57.

答案:C

?

Passage 2

There was once a large, fat woman who had a small, thin husband. He had a job in a big company and was given his weekly pay every Friday evening. As soon as he got home on Fridays, his wife used to make him give her all his money, and then she used to give him back only enough to buy his lunch in the office every day.

??? One day the small man came home very excited. He hurried into the living room. His wife was listening to the radio and eating chocolates there.

??? "You will never guess what happened to me today, dear," he said. He waited for a few seconds and then added, "I won ten thousand pounds on the lottery (彩票抽奖)!"

??? "That's wonderful!" said his wife happily. But then she thought for a few seconds and added angrily, "But wait a moment! How could you afford(负担的起)to buy the lottery ticket? "

40、One day the husband was very excited because he ______.

A:won a lottery???? B:was praised by his wife

C:was given a raise by the boss???? D:won a prize

答案:A

41、Which of the following is NOT TRUE?

A:The woman liked to eat chocolates.???? B:The man was afraid of his wife.

C:The woman never gave any money to her husband.???? D:The man got his pay every Friday.

答案:C

42、When she heard her husband's news, the woman ______.

A:could hardly believe it???? B:was pleased yet not satisfied

C:was angry and disappointed???? D:never thought it was true

答案:B

43、Which of the following is implied in the passage?

A:The couple were not rich.???? B:The woman never trusted her husband.

C:The man had put some money aside for himself.

D:The man had to give almost all his money to his wife every week.

答案:C

?

Passage 3

The modern sailing ship was developed by a man who never went to sea. He was Prince Henry ofPortugal, the younger son of the Portuguese king and an English princess.

??? Prince Henry lived in the fifteenth century. As a boy he became devoted to the sea, and he dedicated himself to improving the design of ships and the methods of sailing them. In 1416, when he was twenty-two, Henry founded a school for mariners, to which he invited everyone who could help him - Jewish astronomers(天文学家). Italian and Spanish sailors, and Arab mathematicians and map makers who knew how to use the crude compass of the day and could improve it.

??? Henry's goal was to design and equip vessels that would be capable of making long ocean voyages without having to keep close to the shore. The caravel, which he helped design, carried more sails and was longer and slimmer than any ship then made, yet was tough enough to stand up against gales at sea. He also developed the carrack, which was a slower ship, but one that was capable of carrying more cargo.

??? The world owes credit to Prince Henry for the development of craft that made oceanic exploration possible. He lives in history as Henry the Navigator.

44、Henry the Navigator was a member of the royal family of _______.

A:England???? B:Spain???? C:Italy???? D:Portugal

答案:D

45、The teachers in the Prince Henry's school seem to have been _______.

A:members of the royal family???? B:astronomers, sailors and map makers

C:shipbuilders???? D:all of the above

答案:B

46、Prince Henry's goal was to design vessels that could _______.

A:make long deep-sea voyages???? B:travel faster than those in use at that time

C:explore the coastline of Portugal???? D:carry larger crews and more cargo than existing ones

答案:A

47、The best title for this selection is _______.

A:The First Modern Sailing Vessels???? B:The Mariner Prince

C:Prince Henry's Role in the History of Shipbuilding???? D:TheFirstSchoolfor Sailors

答案:C

?

Passage 4

Most people can remember a time in their lives when they learned something almost by accident, that is, without consciously(有意识地)trying to learn it. Often this kind of learning happens when we are in fact trying to learn something else. For example, many people learn a number of English words not by memorizing them or studying them directly, but by doing something they enjoy, like listening to popular songs that contain them. Similarly, some people learn words in Chinese or Japanese not by studying those languages directly, but by studying martial arts, such as kung fu or aikido, in which Chinese or Japanese terms are used. Foreign students in the United States often learn the system(体系)of measurement simply by having to shop and cook for themselves. Those activities require them to learn words like pound, gallon, inch and yard.

??? Many educators believe that such a kind of learning, generally called content-based learning, is the best way to learn the rules of a system. Supporters of content-based learning argue that people can best understand and remember a system's basic rules by coming upon them in the context(环境)of that system - not by studying and memorizing them out of context. Therefore, supporters of content-based learning feel that grammatical rules can best be mastered indirectly through reading and writing, rather than by mere memorization. Likewise, they feel that mathematical rules can best be learned by working out real-life problems where such rules are needed to find out the answer. In many cases, our own learning experiences may support the idea that we have a deeper understanding of rules we find out from context than of those memorized out of context.

48、By saying "they learned something almost by accident", the author means "they learned something without _______."

A:realizing they are learning it???? B:paying attention to the accident

C:understanding what they are learning???? D:knowing what they should learn next

答案:A

49、Shopping and cooking in a foreign country _______.

A:are necessary for students studying systems???? B:help one learn measure words used in that country

C:tell one what is needed to learn to live there???? D:require people to know how to measure

答案:B

50、Many educators believe that the best way to master the basic rules of a system is _______.

A:learning them in the context???? B:producing problems from context

C:memorizing the related words first???? D:fixing attention on the rules themselves

答案:A

51、What does the author most probably think of the content-based learning?

A:He doubts it.???? B:He supports it.???? C:He considers it funny.???? D:He finds it impractical.

答案:B

?

五、书面表达(满分10分)

假设你是Matt Hand,在报上看到一则招聘广告,正符合你的情况,于是写信求职。

广告要点:招聘对象:有计算机工程 (engineering) 学历的工程师;

条件:有两年以上计算机工程工作经验;年龄在22 ~30岁之间;身体健康。

注意:1)地址和招聘单位名称可自编;

2)词数为100左右。

答案:

P. O. Box2035

Clare Corporation Lid.

Jan. 11th, 2006

 

Dear Sirs,

I read your advertisement in yesterday's paper. I think I am the best person fit for the position.

I'm 23 years old. I graduated fromBostonUniversitytwo years ago. My major at university was computer engineering. After graduation I worked as a computer engineer in a big company for two years. Now I have enough experience in this field. And I'm very interested in it.

I like sports and I am in good health. I like hard work. I'm sure I can do your job well if I can become a member of your company.

I'm looking forward to your reply.

 

Sincerely yours,

Matt Hand

四川大学网络教育学院入学考试

《高中英语》(高中起点专科)模拟试题(二)

?

一、语音知识(每题1分,共5分)

在下列每组单词中,有一个单词的划线部分与其他单词的划线部分的读音不同。找出这个词,并将正确答案填涂在答题卡上。

1、A:same???? B:take???? C:bag???? D:gave

答案:C

2、A:born???? B:doctor???? C:short???? D:sport

答案:B

3、A:think???? B:math???? C:rather???? D:throw

答案:C

4、A:church???? B:chalk???? C:character???? D:cheat

答案:C

5、A:gain???? B:rain???? C:said???? D:train

答案:C

?

二、词汇与语法知识 (每题2分,共30分)

????? 从每小题的四个选项中,选出最佳的一个选项,并将正确答案填涂在答题卡上。

6、It is reported that _______ people have entered for the competition.

A:hundreds???? B:hundred???? C:hundreds of???? D:several hundreds

答案:C

7、The workers finished their work far _______ than I had expected.

A:soon???? B:sooner???? C:soonest???? D:more soon

答案:B

8、We went to see the play last night and got a lot of _______ from it.

A:content???? B:interest???? C:spirit???? D:fun

答案:D

9、The train left the station slowly and then went round the bend not far away and was soon _______.

A:out of sight???? B:out of breath???? C:out of doors???? D:out of work

答案:A

10、The friendship makes you _______ like brothers.

A:feel???? B:to feel???? C:feeling???? D:felt

答案:A

11、Mr. White stopped _______ to me because he was wanted on the phone.

A:to talk???? B:talking???? C:to have a talk???? D:talk

答案:B

12、Since I _______ to this university, I _______ a lot of knowledge from my teachers.

A:have come, learnt???? B:came, was learning???? C:came, learnt???? D:came, have learnt

答案:D

13、Our sports team won _______ many gold medals _______ they did at the last National Games.

A:twice as…as???? B:as twice…as???? C:as…as twice???? D:twice…than

答案:A

14、He _______ his title and wealth in order to marry the girl he loved.

A:gave in???? B:gave off???? C:gave back???? D:gave up

答案:D

15、He _______ from his family and settled down in Mexico.

A:broke down???? B:broke in???? C:broke away???? D:broke up

答案:C

16、With the help of the computer, information can ______ every corner of the world swiftly.

A:get???? B:reach???? C:arrive???? D:return

答案:B

17、The prince _______ his title and wealth in order to marry the girl he loved.

A:gave back???? B:gave off???? C:gave up???? D:gave in

答案:C

18、These walls of the room ______ painting badly.

A:want???? B:hope???? C:have???? D:wish

答案:A

19、The cinema, _______ last month is very popular, especially among the young people.

A:opened???? B:to open???? C:opens???? D:having opened

答案:A

20、The harder he studies, _______.

A:he'll make great progress???? B:the greater progress he'll make

C:he'll make greater progress???? D:the greater he'll make progress

答案:B

?

三、完型填空 (每题1分,共15分)

通读下面的短文,掌握其大意。然后,从每小题的四个选项中选出可填入相应空白处的最佳选项,并将正确答案填涂在答题卡上。

?? Two men are in hospital living ___21___ door to each other. ___22___ are alive because of ___23___ sixteen-year-old boy, a high school student named Jim Brand. One of the men he ___24___ was his father, the other was his boss.

??? Driving to the park with his son last Sunday, Mr. Brand suddenly ___25___ a pain in his chest, Jim ___26___ him to their family doctor, who ___27___ that he should be sent to the hospital at once. Mr. Brand said it was not ___28___, but Jim begged him to ___29___ the doctor's advice. ___30___ they got to the hospital, Mr. Brand had a bad ___31___ attack. If he had been anywhere ___32___, he would have died .

??? Two days later, as Jim drove out to the store where he worked part time, he saw a man ___33___ away. Then his boss, Mr. Green staggered(摇摇晃晃)out to Jim's ___34___ and fell down against it. He was injured seriously by that time. Jim rushed him to the hospital just ___35___ to save his life.

21、A:another?? ??B:other???? C:own???? D:next

答案:D

22、A:Both???? B:All???? C:Either???? D:Each

答案:A

23、A:the same???? B:a different???? C:such???? D:so

答案:A

24、A:called???? B:drove???? C:took???? D:saved

答案:D

25、A:found???? B:noticed???? C:felt???? D:took

答案:C

26、A:rode ????B:sent???? C:drove???? D:pushed

答案:C

27、A:talked???? B:insisted???? C:promised???? D:explained

答案:B

28、A:important???? B:right???? C:possible???? D:necessary

答案:D

29、A:get???? B:hear???? C:act???? D:follow

答案:D

30、A:As soon as???? B:While???? C:Though ????D:Because

答案:A

31、A:heart???? B:stomach???? C:head???? D:eye

答案:A

32、A:other???? B:too???? C:else???? D:either

答案:C

33、A:walking???? B:looking???? C:jumping???? D:running

答案:D

34、A:bike???? B:bus???? C:car???? D:body

答案:C

35、A:on time???? B:in time??? ?C:early???? D:soon

答案:B

?

四、阅读理解(每题2.5分,共40分)

阅读下列短文,然后根据短文的内容从每小题的四个选项中选出最佳的一项,并将正确答案填涂在答题卡上。

Passage 1

Many people are frightened by spiders. They are especially afraid of large, hairy ones. The largest and most frightening of all spiders is the bird-eating spider, which lives in the hot, thick rain forests of northernSouth America.

??? Bird-eating spiders are a type of tarantula(狼蛛). They are very hairy. Some of these giant spiders can spread eighteen centimeters (seven inches) with their legs. Tarantulas are not, as most people think, poisonous spiders. They can bite, and the bite is painful, but is will not kill a grown-up. The poisonous bite of a black widow spider is far more dangerous.

??? Bird-eating spiders often hide in holes and under rocks during the day, but at night they creep out and hunt for insects. As you might guess from their name, they also catch birds and eat them.

??? They have another unusual ability. They can walk up windowpanes(窗玻璃)because of sticky, silky hairs on their feet that cling to glass.

36、The bird-eating spider can be described as _______.

A:a very hairy spider???? B:a very frightening spider

C:the largest of spiders???? D:All of the above

答案:D

37、This spider lives where the climate is _______.

A:wet and hot???? B:cool and dry???? C:hot and dry???? D:cool and wet

答案:A

38、Compared with the bite of a black widow spider, the bite of a tarantula is _______.

A:more dangerous???? B:less dangerous???? C:just as dangerous???? D:None of the above

答案:B

39、According to the story, bird-eating spiders _______.

A:can catch birds and eat them???? B:can walk up windowpanes

C:can give a person a painful bite???? D:All of the above

答案:D

Passage 2

Mexico's neighbors are theUnited Statesto the north andGuatemalaandBelizeto the south.Mexicois about one quarter of the size of theUnited States.Mexicohas more than ninety million people. The language ofMexicois Spanish. This makesMexicothe world's largest Spanish-speaking country.

???Mexico Cityis the capital and largest city ofMexico. The city is also very high. It is 7349 feet high (2240 meters). This makes it one of the highest capital cities in the world. The population, ofMexico Citygrows bigger every day. About thirty million people live there. It has more people than any other city in the world, even more thanTokyo.

???Mexicoalso has its specialties. Many of the foods we eat started inMexico. Foods like beans, maize, avocados, tomatoes, peanuts, chili peppers, vanilla, and chocolate come fromMexico. Mexico is also famous for its cactus (仙人掌) plants.Mexicohas more kinds of cactus than any other country.

40、Mexico is _______ the USA.

A:on the south of???? B:on the north of???? C:a part of???? D:as large as

答案:A

41、Mexicans speak ______.

A:English???? B:Spanish???? C:French???? D:Latin

答案:B

42、Which of the following is NOT true?

A:Mexico Cityis the capital ofMexico.???? B:The population ofMexico Cityis 30,000,000.

C:Tokyois one of the cities with the largest population.

D:Mexico Cityis the highest city in the world.

答案:D

43、The best title of the passage is _______.

A:Mexico City???? B:Mexico's plants???? C:Mexico???? D:Mexico's population

答案:C

Passage 3

One day a lawyer's wife fell ill. The lawyer went to get a doctor. The doctor knew that the lawyer was famous for not paying bills. So he said to the lawyer before he entered the house, "If I do cure your wife, I am afraid you may not pay me."

??? "Sir," replied the lawyer, "here is $500. Whether you cure my wife or you kill her, I will give you all this."

??? The doctor believed him and went into the house. When he reached the woman's bedside, it soon became clear to him that he could do little. She was seriously ill and though he gave her some medicine, she soon died.

??? He told the lawyer he was very sorry, and asked for the money which he had been promised.

??? "Did you kill my wife?" asked the lawyer.

??? "Of course I didn't," said the doctor.

??? "Well, then," said the lawyer, "since you neither killed her nor cured her, I have nothing to pay you."

44、Before entering the house, the doctor ______.

A:was afraid he couldn't cure the lawyer's wife???? B:asked the lawyer for 500 dollars

C:didn't know if the lawyer would keep his word???? D:was reassured(使消除疑虑)by the lawyer

答案:D

45、Because the lawyer's wife was badly ill, the doctor ______.

A:did nothing for her???? B:spent a lot of time

C:found it impossible to cure her???? D:didn't examine her at all

答案:C

46、After the lawyer's wife died, the doctor got ______.

A:his pay as the lawyer had promised.???? B:nothing but the money for medicine

C:$500???? D:no money at all

答案:D

47、The best title of this passage should be ______.

A:The Lawyer and His Wife???? B:A Good Doctor and a Poor Lawyer

C:The Lawyer's Trick???? D:A Serious Illness

答案:C

Passage 4

There are two factors which determine an individual's intelligence. The first is the sort of brain he is born with. Human brains differ considerably, some being more capable than others do. But no matter how good a brain he has to begin with, an individual will have a low order of intelligence unless he had opportunities to learn. So the second factor is what happens to individual, the sort of environment in which he is brought up. If an individual is handicapped environmentally, it is likely that his brain will fail to develop and he will never attain the level of intelligence of which he is capable.

??? The importance of environment in determining an individual's intelligence can be demonstrated by the case history of the identical twins, Peter and Mark. Being identical, the twins had identical brain at birth, and their growth processes were the same. When the twins were three months old, their parents dies, and they were placed in separate foster home. Peter was brought up by parents of low intelligence in an isolated community with poor educational opportunities. Mark was brought up in the home of well-to-do parents who had been to college. He was read to as a child, sent to good schools, and given every opportunity to be stimulated intellectually. This environmental difference continued until the twins were in their late teens, they were given tests to measure their intelligence. Mark's I. Q. was 125, twenty-five points higher than the average and fully forty points higher than would have tested at roughly the same level.

48、The best statement of the main idea of this passage is that _______.

A:human brains differ considerably

B:the brain a person is born with is important in determining his intelligence

C:environment is crucial in determining a person's intelligence

D:person's having identical brains will have roughly same intelligence

答案:C

49、According to the passage, the average I. Q. is _______.

A:85???? B:100???? C:110???? D:135

答案:B

50、The case history of the twins appears to support the conclusion that _______.

A:individuals with identical brains seldom test at the same level

B:an individual's intelligence is determined only by his environment

C:lack of opportunity blocks the growth of intelligence

D:changes of environment produce changes in the structure of the brain

答案:C

51、This passages suggests that an individual's I. Q. _______.

A:can be predicted at birth???? B:stays the same throughout his life

C:can be increased by education???? D:is determined by his childhood

答案:C

?

五、书面表达(满分10分)

根据提示写一张举行延期举行报告会的书面通知。

1.推迟原因:北大中国文学 (literature) 教授王叙良先生因突然感冒不能来校,大夫估计他几天内可康复 (recover);

2.另定时间:3月25日,星期四,上午9点;

3.报告地点:1号教学楼大厅;

4.报告内容:中国文学;

5.出席者:中学师生必须出席;小学生欢迎参加。

注意:1)要点不得遗漏;

2)符合书面通知的格式;

????? 3)词数为100左右。

答案:

NOTICE

??? It is informed that Mr. Wang Xuliang, Professor of Chinese Literature atBeijingUniversity, is unable to come to our school because of a sudden cold. Mr. Wang Xuliang' doctor predicated he would recover from his illness in a couple of days. His lecture on Chinese literature has been rescheduled on next Thursday, March 25, 2006, at 9:00 a. m. in the hall in No. 1 Teaching Building. All teachers and students of high school are requested to be present. Teachers and students of primary school are welcome to attend the lecture.

December 9, 2006

Teaching Affairs Office

 

四川大学网络教育学院入学考试

《高中英语》(高中起点专科)模拟试题(三)

?

一、语音知识(每题1分,共5分)

在下列每组单词中,有一个单词的划线部分与其他单词的划线部分的读音不同。找出这个词,并将正确答案填涂在答题卡上。

1、A:water???? B:save???? C:wave???? D:space

答案:A

2、A:hate???? B:fade???? C:make???? D:bag

答案:D

3、A:treat???? B:head???? C:leaf???? D:cheap

答案:B

4、A:uncle???? B:umbrella???? C:custom???? D:university

答案:D

5、A:worn???? B:worse???? C:work???? D:worm

答案:A

?

二、词汇与语法知识 (每题2分,共30分)

????? 从每小题的四个选项中,选出最佳的一个选项,并将正确答案填涂在答题卡上。

6、I'm old enough to wash _______ clothes by myself. You can just wash _______.

A:my; yours???? B:mine; yours???? C:my; your???? D:your; my

答案:A

7、- Tom, Mary can't sharpen the pencil. Can you give _______ a hand?

- Certainly.

A:she???? B:her???? C:hers???? D:herself

答案:B

8、During the following year the president paid much _______ to improving agriculture in the country.

A:work???? B:energy???? C:thought???? D:attention

答案:D

9、The driver told us we should _______ at the next stop.

A:go on???? B:go back???? C:get off???? D:get in

答案:C

10、It remains a question when the new classroom building _______.

A:will be completed???? B:has been completed

C:would be completed???? D:had been completed

答案:A

11、Nobody saw a stranger _______ during the time.

A:pass by???? B:passed by???? C:to pass by???? D:passing by

答案:A

12、_______ I read the book, I can't help thinking of our own hard days.

A:Before???? B:When???? C:Till???? D:As soon as

答案:B

13、The letters _______ I received today are all from my old friends at university.

A:which???? B:whom???? C:what???? D:it

答案:A

14、The hospital is doing its best to _______ the patients with the best treatment and services.

A:offer???? B:give???? C:provide???? D:serve

答案:C

15、- How much did you _______ all these stationary?

- About 80 yuan.

A:cost???? B:spend???? C:pay for???? D:take

答案:C

16、Sandy used to eat fast food. But now she _______ eats them. So she is becoming much healthier.

A:usually???? B:seldom???? C:often???? D:always

答案:B

17、It is hard to imagine how people will _______ the winter without electricity.

A:get away???? B:get in???? C:get out???? D:get through

答案:D

18、The first school _______ we visited yesterday is not far from here.

A:that???? B:which???? C:to which???? D:where

答案:A

19、He still smokes a lot as he did before, but he drinks ______.

A:not any more???? B:not more???? C:no any more???? D:no longer

答案:D

20、Thank you very much for the present _______ you sent me.

A:whom???? B:when???? C:where???? D:that

答案:D

?

三、完型填空 (每题1分,共15分)

通读下面的短文,掌握其大意。然后,从每小题的四个选项中选出可填入相应空白处的最佳选项,并将正确答案填涂在答题卡上。

?? One day a poor man was traveling on horseback. In the afternoon, he tied his horse to a tree and sat down to eat ___21___. A ___22___ man came along and ___23___ his horse to __24___ tree.

??? "Please tie your horse to another tree," said the poor man. "My horse is wild. It will kill ___25___."

?? ?But the rich man said "I shall tie my horse ___26___ I like!" He tied up his horse and also sat down to have his dinner. But ___27___ they heard a terrible ___28___ the two horses were fighting. They went up to them, but it was ___29___ late - the rich man's horse was killed . "See what your horse has done!" cried the rich man. "You will have to pay ___30___ it." And he brought the poor man before judge.

??? The judge asked the poor several questions. But he made no ___31___. At last the judge cried , This man is dumb(哑巴). He cannot ___32___.

??? "Oh," said the rich man, "He can. He spoke to me when I met him."

??? "Are you sure?" asked the judge, " ___33___ did he said?"

??? "He told me not to tie my horse to the same tree because his horse was wild and ___34___ my horse.

??? "Oh," said the judge, "So he ___35___ you. Then can you expect to pay for your horse?"

21、A:something???? B:anything???? C:nothing???? D:some thing

答案:A

22、A:poor???? B:rich???? C:strange???? D:fat

答案:B

23、A:tie???? B:to tie???? C:tying???? D:tied

答案:D

24、A:other???? B:another???? C:a tall???? D:the same

答案:D

25、A:you???? B:your???? C:yours???? D:mine

答案:C

26、A:like???? B:because???? C:as???? D:if

答案:C

27、A:in a moment???? B:for a moment???? C:at the moment???? D:on a moment

答案:A

28、A:voice???? B:noise???? C:music???? D:speech

答案:B

29、A:very???? B:quite???? C:enough???? D:too

答案:D

30、A:for???? B:to???? C:about???? D:off

答案:A

31、A:noise???? B:answer???? C:mistake???? D:plan

答案:B

32、A:tell???? B:smile???? C:speak???? D:say

答案:C

33、A:Why? ???B:How???? C:What???? D:When

答案:C

34、A:had killed???? B:was killed???? C:would kill???? D:was killing

答案:C

35、A:warned???? B:asked???? C:helped???? D:beat

答案:A

?

四、阅读理解(每题2.5分,共40分)

阅读下列短文,然后根据短文的内容从每小题的四个选项中选出最佳的一项,并将正确答案填涂在答题卡上。

Passage 1

Two Americans were traveling in Spain. One morning they came into a little restaurant for lunch. They did not know the native language and their waiter did not know theirs, either. They wanted their waiter to understand that they asked for some milk and bread. At first they read the word "milk" many times. Then they spelled it. But the waiter could not understand them. At last one of them took a piece of paper and began to draw a cow. When he was just finishing his drawing, the waiter looked at it and ran out of the restaurant.

??? "Do you see," said the American, "How clever I am!"After some time, the waiter came back, but he brought no bread and milk with him. He put in front of the two men tickets for a bull-fight.

36、The story happened in _______.

A:America???? B:England???? C:Spain???? D:France

答案:C

37、The two Americans went into a restaurant ______.

A:to have lunch???? B:to draw a picture of a cow

C:to get tickets for a bull-fight???? D:to have a cup of coffee

答案:A

38、The waiter did not understand them because ______.

A:he did not know English and they did not know Spanish???? B:he ran out of the restaurant

C:the Americans wanted milk and bread???? D:he was out of mind

答案:A

39、At last the waiter gave the Americans ______.

A:milk and bread???? B:a piece of paper???? C:Two tickets for a bull-fight???? D:nothing

答案:C

Passage 2

Dear Olga,

??? Christmas is coming soon. The radio station is playing Christmas music, and the stores are very busy. People are doing their Christmas shopping. Many families have Christmas trees in their homes already. We are going to buy our tree a few days before Christmas.

??? At this time of the year we make or buy presents for our families. I am going to buy a record for my older brother. He listens to music all the time. I am going to make a toy for my little brother.

??? Our family is usually together on Christmas Day. My older brother lives in another town, but he always drives his car here. Last year, however, he didn't come because it was snowing very hard and the roads were too dangerous. We all felt sad.

??? I hope we are going to be together again this year. My older brother is going to arrive before Christmas Eve. Then we are going to put up the tree in the living room, and we are going to decorate it. We put the presents under the tree. We don't open them until Christmas morning.

??? Do you celebrate Christmas in your country? Write soon.

???????????? Your friend,

???? ?????????Elizabeth

40、What are people busy doing before Christmas?

A:Buying Christmas trees.???? B:Listening to Christmas music.

C:Doing Christmas shopping.???? D:Making presents.

答案:C

41、Why didn't Elizabeth's older brother come for Christmas last year?

A:He was too busy.???? B:He was sick.

C:The weather was terrible.???? D:The roads were too dangerous for him to drive home.

答案:D

42、What is the main idea of the passage?

A:Christmas is a festival for family reunion.

B:Elizabeth's older brother will come back home for Christmas.

C:People are busy doing Christmas shopping.

D:People are busy with all kinds of preparations before Christmas.

答案:D

43、What does this passage suggest?

A:Olga and Elizabeth are pen friends.???? B:Olga and Elizabeth are schoolmates.

C:Olga and Elizabeth are close friends.???? D:Olga and Elizabeth are neighbors.

答案:A

?

Passage3

Now I'd like to talk to you about the final exam. The exam will be held next Thursday, the last day of the exam week. Remember to bring along two or three pens in case you run out of ink. Unlike the midterm, this text will not include multiple choice questions. It will consist entirely of essays.

??? You will have to answer three of the five essay questions. The exam will be comprehensive, which means you will be responsible for all of the subject matter we've covered in class. I would suggest you review your midterms as well as the textbook and your class notes. The final will account for 50% of your grade in the course, the research project will account for 20%, and the midterm 30%. I'll be in my office almost all day on Tuesday of next week. If you run into any problems, please don't hesitate to ask me questions.

??? Good luck with your studying, and I'll see you on Tuesday.

44、You should bring along _______ in case you run out of ink.

A:two or three pens???? B:two pencils???? C:two or three pencils???? D:two or three ball pens

答案:A

45、The format of the exam will be _______.

A:only multiple-choice questions???? B:an oral and a written section

C:both multiple-choice and essay questions???? D:only essay questions

答案:D

46、The teacher calls the exam comprehensive because ________.

A:it will be easy to understand.???? B:students will be tested on all the materials discussed in class.

C:it will cover topics from wide variety of academic fields.???? D:students must complete all parts of it.

答案:B

47、What would you be suggested to review?

A:Your textbook and your class notes.???? B:Your midterms as well as the textbook.

C:Your midterms and your class notes.

D:Your midterms as well as the textbook and your class notes.

答案:D

Passage4

When asked to point out one or two things that are most important to themselves, many put friends ahead of homes, jobs, clothes and cars.

??? A true friendship carries a long history of experience that determines who we are and keeps connected. It is a treasure we should protect. Unfortunately, the better friends you are, the more probably you'll have disagreements. And the result can be what you don't want - an end to the relationship.

??? The good news is that most troubled friendships can be mended. First, don't let your pride get in your way. Most of us can forgive each other when differences are brought out in the open. Second, apologize when you're wrong - even if you've been wronged. Over the course of a friendship, even the best people make mistakes. Sometimes, it may be best if the wronged person takes the lead and apologizes. When you apologize, give your friend a chance to admit that he has been wrong. Third, see things from your friend's point of view. And finally, accept that friendships change as our needs and lifestyle change. Making friends can sometimes seem easy. The hard part is keeping the connections strong during the natural ups and downs that have an effect on all relationships. My suggestion: Consider friendship an honor and a gift, and worth the effort treasure and nurture(培养).

48、What would be the best title for the text?

A:Easy Ways to Make Friends.???? B:Ups and Downs in Friendship.

C:How to Mend a Troubled Friendship.???? D:How to Take the Lead in Making Friends.

答案:C

49、The "wronged person" underlined in the text refers to a person _______.

A:who has been mistaken for another???? B:who has been blamed unfairly

C:who has treated friends badly???? D:who has admitted his mistakes

答案:B

50、According to the text a friendship can last long only if _______.

A:we have much in common???? B:we know our friends' mistakes

C:we treat our disagreements wisely???? D:we have known one another for long

答案:C

51、What should we do if we follow the author's second suggestion?

A:Stick to our own points of view.???? B:Avoid making mistakes.

C:Make an apology first. ????D:Change our lifestyle.

答案:C

?

五、书面表达(满分10分)

提示: 一些人喜欢住在大城市,一些人喜欢住在农村。请根据下表写一篇文章议论此问题。

注意:

1.词数100-120;

2.文章的题目已为你写好。

?????? Living in Big Cities or in the Countryside?

答案:

Living in Big Cities or in the Countryside?

?????? Some people enjoy living in big cities while the others like living in the countryside. In big cities, people have more chances to find jobs and they have more entertainment. Big store and shopping centers offer all kinds of goods. But big cities have some problems. There are more and more people, and vehicles. As a result, pollution becomes more and more serious. Some people prefer living in the countryside because people there are usually friendly and air is fresh and clean. You can see trees and plants everywhere. But in the countryside, people have less chance to make money and they would have less entertainment.

?????? Do you like to live in big cities or in the countryside?

?

------====== 本站公告 ======------
四川成人学历提升2018年春季招生开始,四川大学,西南财经大学,中国医科大学,南开大学,北京师范大学,中南大学等高校继续教育专升本,高起专招生。 报名咨询电话: 13699413286 张老师 报名地址:成都市武侯区科华北路65号世外桃源广场四川大学国际学术交流中心A座10楼1001 咨询QQ: 1978132274 在线咨询 在线咨询

四川网络教育

——>学历查询:中国高等教育学历证书查询

扫描二维码更快捷查询学校招生信息

? 盈宝彩票登录